Laatst keek ik op internet en kwam er een kopje voorbij: 'Jongens en meisjes gescheiden, dat is zo'n gek idee nog niet.' uit de Volkskrant. Hierin vertelt de woordvoerster van minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de mogelijkheid om jongens en meisjes gescheiden les te geven. Ze zegt het volgende hierover: 'Als kinderen daardoor beter presteren, is de minister een voorstander, mits de jongens en meisjes goed worden voorbereid op de examenstof.'
Dit kwam te sprake door een oproep in het dagblad TROUW van Wim Kuiper, voorzitter van de Besturenraad. Hij riep op om te experimenteren met gescheiden lessen. In Nederland en omringde landen presteren jongens gemiddeld slechter dan meisjes. Ze volgen onderwijs op een lager niveau en blijven vaker zitten.
Het huidige schoolsysteem is sterk gericht op taal, wat beter past bij meisjes. Maar jongens zouden beter presteren bij een aanpak gericht op ruimtelijk inzicht. 'Een jongen loopt gemiddeld 1,5 jaar achter op zijn taalontwikkeling ten opzichte van een meisje', zo zegt Louis Tavecchio, hoogleraar pedagogiek. Maar wat zouden gescheiden lessen hiermee opschieten. Ik denk dat gescheiden lessen niet helpen om beter prestaties te krijgen van jongens en meisjes.
Het verkrijgen van gezamenlijke lessen heeft een groot voordeel voor jongens en meisjes. Meisjes zijn meestal heel gemotiveerd en hebben een actievere werkhouding ten opzichte van jongens. Maar hiervan kunnen jongens veel leren en ook andersom. Het is net zo aannemelijk dat de meeste jongens hier juist door geprikkeld worden. Jongens hebben van nature behoefte aan competitie en willen graag uitgedaagd worden. Door de hoge cijfers van de meiden zullen de meeste jongens daardoor harder gaan werken om te bewijzen dat zij toch echt de beste zijn.
Uit onderzoek is tevens gebleken dat jongens over het algemeen meer moeite hebben met samenwerken dan meisjes. Door jongens en meisjes gescheiden les te geven, belet je dan ook dat de jongens deze vaardigheid van de meisjes kunnen leren.
Ik denk dat aparte scholen voor jongens en meisjes geen nut heeft. In Nederland werden in 1968 de laatste jongensscholen en meisjesscholen in het mavo, havo, atheneum, gymnasium en het basisonderwijs afgeschaft. Door een wet in 1977 is ook in het lagere technische onderwijs (LTS) en in de huishoudscholen (LHNO) het gescheiden onderwijs afgeschaft. Dit is natuurlijk niet zonder reden gedaan.
Ik kan ook uit eigen ervaring zeggen dat het scheiden van lessen zijn voor- en nadelen heeft. Zo zat mijn tweelingzus in een klas met alleen maar meisjes. Het was gezellig maar bijvoorbeeld tijdens gymlessen werd vrijwel niks gedaan en aten ze taart met hun docent. Ze zit nu weer tijdens een aantal lessen in een gemengde klas en dat bevalt haar veel beter dan eerst. Het is nu veel gezelliger en nu doen ze ook echt iets tijdens gym. Dit komt vooral omdat de jongens hun aansporen mee te doen.
Kortom; ik denk dat wel de lessen gewoon gemengd moeten houden. Dat is beter voor de ontwikkeling van meisjes en jongens. Het geeft meer interactie met het andere geslacht en daar profiteren beide van.